Hvad er Net Rating?

Hvordan gør man status over ligaen, når der ikke er spillet så mange kampe? Der er stor forskel i hvor stærke modstandere holdene har mødt og hvor mange hjemmebanekampe de har haft. Så fx er Oklahoma City 12-8 og Dallas Mavericks er 13-9, men hvilket hold mener vi har spillet bedst? Det skal vi se på i denne artikel.

Golden State Warriors fører lige nu ligaen med 22 sejre i 22 kampe. Det er imponerende. Warriors-fans må have det lidt sådan her:

Der er ingen tvivl om at Warriors har været det bedste hold i ligaen. Der er heller ikke megen tvivl om at San Antonio Spurs har været næstbedst. Virkelig gode, men et trin under Warriors.

Men pladserne derefter? Det er lidt mere udflydende. De fleste vil nok sætte Cleveland Cavaliers og derefter måske Oklahoma City Thunder/Miami Heat.

Net Rating kan hjælpe med at forudsige hvordan resten af sæsonen forløber. Det er flere gange blevet vist at det er det som bedst forudsiger et holds fremtidige præstationer. Net Rating er egentlig ret simpelt. Man kigger i bund og grund på hvor mange point per kamp man scorer flere end modstanderne. Men fordi nogle hold spiller hurtigere end andre, så ser man på hvor meget man scorer mere end modstanderne per 100 boldbesiddelser i stedet for per kamp. Hvis man ikke gjorde det, så ville fx Miami blive undervurderet fordi de spiller langsomt.

Jeg har samlet holdene fra de sidste fem sæsoner og set på hvordan de klarede sig inden 9. december og efter 9. december. Det gav følgende graf:

Rplot23

Det mest interessante er at efter ca. 25% af sæsonen, så har holdene fundet dem selv. Der er selvfølgelig outliers, men ca halvdelen af holdene flytter sig under 3 point per 100 besiddelser i Net Rating fra før til efter 9. december. Og det er trods skader/trades/trænerskift/etc.

Jeg har også markeret et par af de outliers der er. Det er værd at bemærke at 2 ud af 3 højeste ændringer både i positiv og negativ retning er fra 2011/12-sæsonen. Men det var også lockout-sæsonen, så der blev spillet færre kampe. Det var i det hele taget en underlig sæson fordi starten kom så pludseligt at mange hold ikke var klar. Fx det San Antonio Spurs-hold som startede 14-9 med en middelmådig Net Rating på +2,0 point/100 besiddelser, men vandt de næste 36 ud af 43 kampe med en Net Rating på 11,0 point/100 besiddelser.

Overordnet set kan man sige at Net Rating er god til at give et pejlemærke om hvor godt et hold er og hvor godt det kommer til at være. Oklahoma City Thunder har spillet bedre end Dallas Mavericks i år. Det kan vi bl.a. se på deres Net Rating. Og ud fra det mener vi også at Thunder kommer til at have en bedre sæson fremover end Mavericks. Så i sidste ende burde de ende over dem.

Hvis man ser på en stilling i slutningen af sæsonen, så lægger holdene sig også nogenlunde efter Net Rating.

Vi kan også sætte Golden State i år ind i en historisk kontekst. Warriors har pt. en Net Rating over +15 point/100 besiddelser. Det er afsindigt godt. Der er kun 6 hold siden 1986, som har haft en Net Rating over +10 point/100 besiddelser.

Ja, San Antonio Spurs i år er faktisk også deroppe. De er lidt undervurderet fordi Warriors er så gode, men Spurs har faktisk også spillet virkelig godt i den første fjerdedel af sæsonen.

Men begge hold har også kun spillet 22 kampe. Og de er ude i det territorium, som vi vil kalde outliers, så det normale gælder ikke for dem. Før Warriors og Spurs i år har 27 andre hold siden 1986 haft en Net Rating over +10 point/100 besiddelser i gennem de 22 første kampe. Så det er endnu for tidligt at vurdere hvor højt Warriors ender.

Det er dog sikkert at de er i et luksuriøst selskab med kun Bulls’ mestre i 1996 og Celtics’ mestre i 2008 til at have en Net Rating over +15 i de første 22 kampe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *