Hvordan man evaluerer NBA-spillere, del 1.

Der findes en masse statistikker for spillerne i NBA. Man kan hive en masse tal ud af internettet, som alle siger noget. Men hvordan samler man dem alle til en konklusion?

Jeg vil i to artikler beskrive nogle af de værktøjer som findes og som jeg også selv gør brug af for at vurdere spillere i NBA.

Øjnene.

Det kan lyde så basalt. Men det er vigtigt at se kampene. Det er det simpleste, men også det som kræver mest tid. Når man ser kampene med egne øjne, så kan man se hvordan spillerne deltager i kampen. Er de en stor del af holdets succes? Laver de små plays, som man ikke kan se i statistikkerne? Det kunne fx være en spontan screening på det rigtige tidspunkt eller at bokse ud, så holdkammeraten tager en rebound.

De defensive statistikker er heller ikke for gode endnu, så det kan være godt at se med egne øjne, hvor meget en spiller bidrager med i forsvaret. Er han en trussel mod modstandernes drive? Laver han de rigtige rotationer?

Men ingen kan jo nå at se alle kampe og for øvrigt, så kan ingen af os sige at være 100% objektive. Vi er alle forudindtaget på den ene eller anden måde. Så vi kan ikke kun bruge øjnene.

Box Score

De klassiske statistikker. Hvis en spiller snitter 20 point og 10 rebounds, så er det nok fordi han kan noget. Det gælder stadigvæk. Skudprocenter er selvfølgelig også vigtige. Det nytter ikke at score 20 point på 22 skud per kamp og ikke bidrage med andet.

Hvis en spiller kommer fra bænken og ikke spiller så længe, så kan det være nødvendigt at se på hvad han snitter per 36 minutter spillet i stedet for per kamp. 36 minutter blev valgt engang for at tallene ville ligne starter-tal, da det var omkring i minuttal hvad mange spillere spillede. NBA har dog udviklet sig og har mere fokus på hvile og restitution, så det er de færreste der spiller 36 minutter per kamp i dag. I denne sæson spiller 9 spillere i hele NBA over 36 minutter per kamp. For bare 8 år siden var der 45 spillere med mere end 36 minutter per kamp. 1

Med hensyn til skudprocenter, så er det også godt at se på effective field goal percentage (eFG%) og true shooting percentage (TS%). Den første tager hensyn til at trepointsskud er mere værd end topointsskud og derfor behøver man ikke skyde lige så godt på treere for at få samme antal point. Den sidste tager udover treere også hensyn til hvis man skyder en masse straffe. James Harden har skudt 44,1% fra gulvet i løbet af sin karriere, hvilket ikke er specielt godt som udgangspunkt. Men tager man hensyn til treere og straffeskud, så har han en TS% på 60,4% for sin karriere, hvilket er virkelig godt. 2.

Gennemsnittet i ligaen for TS% er på omkring 53% og man skal meget gerne være over 50%. Ellers skyder man simpelthen for dårligt.

PER

Player Efficiency Rating er opfundet af John Hollinger, som er tidligere skribent for ESPN og nu arbejder for Memphis Grizzlies. PER står for Player Efficiency Rating. Det er et forsøg på at koge alle tal fra boxscoren ned til et enkelt tal, som skal repræsentere hvor stor produktion spilleren bidrager med per minut.

PER er reguleret så gennemsnittet i ligaen er 15. Over 20 så er man typisk All-Star potentiale. Over 25, så er man MVP-kandidat. Jeg har skrevet om PER før ovre hos Euroman.

Sidste år så Top 10 i PER i NBA sådan her ud:

Skærmbillede 2015-12-18 kl. 14.33.28

Det virker jo som om at PER finder dem som vi også mener er stjernerne. Det var faktisk Sim Bhullar fra Sacramento Kings, som førte ligaen med en PER på 44,3. Det gjorde han, fordi han kun spillede i tre minutter og i de tre minutter på banen lavede han 1 assist, 1 rebound, 1 block og 2 point. Så hans produktion per minut er jo helt forrygende og PER-formlen kigger ikke på hvor mange minutter man har spillet, så han ender med et højt tal. Hollinger fjerner dog alle spillere som spiller mindre end 500 minutter per sæson (ca. 6 minutter per kamp).

Tilbage til billedet ovenfor. For var Hassan Whiteside virkelig den sjettebedste spiller i NBA sidste år? Bedre end LeBron? Nej, det er der naturligvis ingen med bare den mindste basketviden som tror på. PER er ikke perfekt og kan ikke se andet end hvad der sker i boxscoren. PER kan fx kun se de blocks som Whiteside laver, men ikke alle de gange han forlader sin mand for at jagte blocks og Miami så bliver straffet. I år ser Top 10 sådan her ud:

Skærmbillede 2015-12-18 kl. 14.33.45

Det er ikke en helt dårlig liste over de 10 bedste spillere i ligaen i år. Der er en grund til PER er så populær. Den rammer meget godt i toppen. De færreste vil nok inkludere Derrick Favors i deres Top 10 (han har været rigtig god, men nok ikke blandt de øverste 10). Whiteside er der også igen, selvom jeg ikke tror at nogen for alvor tænker på ham som en Top 10 spiller.

For der er også spillere, som PER ikke er god til at vurdere. En af de vigtigste spillere for Golden State Warriors er Draymond Green. Han spiller fænomenalt forsvar og han er vigtig i angrebet, hvor han bl.a. kan skyde treere eller sætte holdkammerater op. Han har haft fire triple doubles i denne sæson. Han bliver nok en All-Star.

Men han ligger nede som nr 51 i PER lige foran John Henson. Draymond har en PER på 19,2, ikke meget langt over ligagennemsnittet på 15. Det første problem for PER med sådan én som Green er at forsvar kun er repræsenteret som forsvarsrebounds, steals og blocks. Intet andet. Så det er hans udelukkende produktion af forsvarsrebounds, steals og blocks per minut på banen, som betyder noget for hvor meget hans forsvar bliver taget med i hans PER-værdi.

Draymond-Green-Net-Worth

Draymond Green snitter 7,4 forsvarsrebounds, 1,4 steals og 1,6 blocks per 36 minutter spillet. Det er i sig selv respektabelt, men det favner på ingen måde den store indflydelse, som han har i forsvaret hos Golden State. Man kan også sammenligne hans stats med et par andre spillere:

Per 36 min:

  • Gorgui Dieng 7,1 Def. Reb., 1,6 Blocks, 1,8 Steals
  • Alex Len 7,4 Def. Reb., 1,8 Blocks, 1,1 Steals
  • Kyle O’Quinn 7,9 Def. Reb., 2,4 Blocks, 1,3 Steals

De tre ovenstående spillere har tal, som ligner Draymond Greens ret meget. Men jeg tror ikke at nogen kan påstå at de bidrager med lige så meget defensivt på banen, som Green gør. Problemet for PER er bare at det kan den ikke se. Når man udregner PER så bidrager forsvaret fra Draymond Green og Alex Len med det samme og det er en klar svaghed.

Det er en af de væsentligste grunde til at man ikke skal bruge PER som det eneste til udvælgelse af de bedste spillere at forsvars-delen er så dårligt udtrykt.

PER er også notorisk kendt for at undervurdere wings. Khris Middleton fik en stor kontrakt efter at have haft en sæson med PER på 15,6. DeMarre Carroll fik en stor kontrakt efter at have haft en sæson med en PER på 15,9. Der er mere i at vurdere disse spillere end at se på PER og det vil jeg se på i Del 2.

Del 2 vil fortsætte med on/off court-tal, forklare hvad Real Plus Minus (RPM) og beskrive hvorfor Hassan Whiteside er stærkt overvurderet.

Notes:

  1. Øverst var 32-årige Allen Iverson med 41,8 minutter per kamp i alle 82 kampe! Der er intet at sige til at hans krop blev nedbrudt.
  2. Over de 7 år Harden har spillet i ligaen er der 7 spillere med mere end 10 skud per kamp, som har skudt over 60% i TS%: James Harden, LeBron James, Steph Curry, Kevin Durant, Dwight Howard, Ray Allen og Steve Nash

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *