Julegaven fra Under Kurven

I aften spilles der Christmas Day Games i NBA. Kampene vises på TV2 Sport fra kl 18. Vi lavede en podcast lige inden jul med optakt til alle kampene. Lyt på iTunes eller SoundCloud.

Som en ekstra julegave fra Under Kurven har vi lavet en pakke af grafer. Én om hvert hold, som skal spille i aften.

Vi kommenterer kampene løbende ovre på Twitter: Bo og David.

Glædelig jul og god fornøjelse!


Pelicans

Pelicans har på ingen måde fået den sæson, som mange havde spået dem til. Sidste års slutspilsplads skulle veksles til mere. Men sådan er det ikke gået. Der er meget galt i New Orleans. Mike Prada fra SB Nation har skrevet en grundig gennemgang af problemerne på banen.

Anthony Davis er enormt talentfuld, men har ikke helt nået det samme niveau i år som sidste år. Han er nok ikke helt klar til at lede et hold. Han er også en lidt anden spillertype end dem vi sædvanligvis ser lede hold i NBA. Han skal nemlig sættes op. Hvis han angriber alene, så er det sjældent kønt.

Jeg har samlet tallene for isolationer og post-ups i denne sæson 1. Alle spillerne har mindst haft 130 af den slags. Grafen viser hvor mange points per besiddelse, som spillerne scorer.

adplot

Anthony Davis er hamrende ineffektiv, når han angriber selv. Han er afhængig af sine holdkammerater til at udfolde sit potentiale, og i år har Pelicans været plaget af skader og dårligt spil især hos deres guards. Det går også ud over AD. Hvis han angriber selv i kampen mod Miami, så kan Heat være godt tilfredse.

Miami

Miami har haft en fin, men ikke prangende sæsonstart. 16-11 og med et af de bedste forsvar i NBA. Deres startende fem burde kunne konkurrere med de fleste i NBA: Goran Dragic, Dwyane Wade, Luol Deng, Chris Bosh og Hassan Whiteside. Men det er faktisk andre lineups, som vinder kampe for dem. I 216 minutters spilletid er der faktisk blevet scoret cirka 1 point mere per 100 besiddelser mod Miamis startende fem spillere end de selv scorer.

Både deres angreb og forsvar er værre med deres startere. I vores podcast snakkede vi om Hassan Whitesides forsvar og hvordan Miami faktisk er bedre i forsvaret med Whiteside på bænken, selvom han fører NBA i blocks per kamp! Dagen efter lavede SB Nation en artikel om det samme. Læs!

Min Miami-graf vil fokusere på noget mere generelt, som ikke kun gælder Miamis forsvar. Der er nemlig ikke spillet så mange kampe endnu og visse forsvar ser bedre ud end de er, fordi de har været heldige. Selv over 25-30 kampe, så vil der være hold som er heldigere end andre med om modstanderne rammer skud. Det er især på trepointsskud at heldet mærkes.

Mange undersøgelser viser at hold ikke har kontrol over deres modstanders procenter på trepointsskud. Det kan virke mærkeligt, for man tænker at nogle hold må være bedre til at løbe ud til skytter og genere dem. Men man kan kun begrænse antallet af forsøg, men procenterne kan man ikke gøre noget ved.

miaplot

Ovenstående er min egen lille test af om man kan kontrollere modstanderens 3P%. Det er skudprocenterne mod alle hold fra de seneste tre sæsoners første og anden halvdele. Der er ingen nævneværdig sammenhæng mellem første og anden halvdel af sæsonerne. Bare fordi et hold har haft lave skudprocenter imod sig i første halvdel, så behøver det ikke fortsætte i anden halvdel.

For Miami gælder det at modstanderne har skudt 32,7% på trepointsskud indtil videre. Det er et stykke under gennemsnittet og vi kan ikke forvente at det fortsætter.


 

Bulls og Thunder

To hold, som begge har skiftet trænere, men uden at det har betydet så meget for dem. Spillestilen hos begge hold virker i hvert fald så ens, at det er svært at se om vi er i 2015 eller 2014, når vi ser på holdene.

Thunder har dog spillet en del bedre end Bulls, især fordi Kevin Durant er tilbage i fuld vigør. Westbrook og Durant har spillet fantastisk.

Hos Bulls er der en del problemer, selvom holdet er 15-11 lige nu. Dem har Tom Ziller skrevet om i detalje lige her. Det er faktisk mildt opmuntrende læsning til den nedtrykte Bulls-fan og kan varmt anbefales.

Min graf til denne kamp handler om skudprocenter. True Shooting Percentage (TS%) samler procenter på topointsskud, trepointsskud og straffe i ét tal. Ligaens gennemsnit ligger omkring 53% og man skal helst ikke skyde under 50%.

Herunder har jeg samlet alle de spillere i ligaen som skyder mere end 14 gange per kamp.

roseplot

Derrick Rose har historisk elendige skudprocenter, især i forhold til hvor meget han skyder. Kevin Durant har omvendt historisk fantastiske skudprocenter. Vi ville nok snakke mere om ham, hvis ikke det var fordi at der ligger en gut over ham.


 

Cavaliers

Jeg er bekymret for LeBron James. Min bekymring handler om hvor meget han har spillet i sin karriere. LeBron virker usårlig og det er svært at forestille sig at han ikke bare kan blive ved for evigt. Især for de af os, som kan huske da han kom ind i ligaen. Der virker han på mange måder som en “ung” spiller i vores umiddelbare tanker.

Men LeBron er langt fra ung. I virkeligheden har han allerede spillet en hel karriere. Jeg har lagt minutter fra grundspillet og slutspillet sammen og sammenlignet LeBron med andre store spilleres karrierer:

bronplot

Alderen over søjlerne viser hvor gamle spillerne var, da de sluttede karrieren. LeBron fylder 31 år den 30. december. Men han har allerede spillet flere minutter end Charles Barkley!

Der er i år 8 spillere, som spiller over 36 minutter per kamp i år. Den eneste, som er ældre end 26 år gammel er LeBron 2. Sidste gang at en spiller var over 30 og spillede mere end 36 minutter per kamp var Kobe Bryant i 2012-13. Det endte sådan her:

Kobe var dog også lidt ældre (34 år).

Kobe er måske en god sammenligning med LeBron. Kobe havde ved juletid i den sæson hvor han fyldte 31 i 2009 spillet 42.437 minutter. LeBron er på 44.240 minutter. Det svarer til cirka 50 kampe mere.

Kyrie er tilbage og Cavaliers er nogenlunde skadesfrie. Det gør forhåbentlig at LeBron ikke skal spille så meget som hidtil, sådan så vi kan have ham på højt niveau en del år endnu.

Warriors

Steph Curry er begyndt at slappe af! Se selv:

curryplot

I de første 24 kampe af sæsonen ramte Steph Curry kun to trepointsskud i en enkelt kamp. Men han har kun ramt to i de sidste fire kampe inden jul.

Hans kurve er stadig afsindig. Jeg tror ikke at vi skal tage de sidste fire kampe for vigtigere end de foregående 24. Han skal nok ramme treere igen snart, og han kunne jo passende begynde mod Cleveland.


 

Glædelig jul og gode kampe!

Vi ses!

Notes:

  1. Grunden til at jeg har samlet dem, er at der er en lidt flydende grænse mellem hvornår det er en iso eller en post-up. Så for at være sikker har jeg samlet dem.
  2. De andre: James Harden, Kentavious Caldwell-Pope, Jimmy Butler, Marcus Morris, DeMar DeRozan, Bradley Beal og Damian Lillard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *